x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Het gebruik van een onderwatercamera is de meest natuurlijke vorm om het gedrag van vissen in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Om de werking van bijvoorbeeld vispassages te monitoren wordt steeds vaker gebruikgemaakt van onderwatercamera’s. Deze camera’s maken gebruik van infraroodverlichting waardoor dag- en nachtbeelden van vissen kunnen worden vastgelegd.

Op de onderzoekslocatie vindt door middel van één of meerdere camera’s continue registratie van de passerende vissen plaats, gedurende enkele maanden of desgewenst meerdere jaren. Door middel van een bewegingsmelder slaat de camera enkel beelden op wanneer daadwerkelijk een vis in beeld is. Een onderwatercamera levert dusdanig goede beelden op dat naast het tellen van vissen ook herkenning mogelijk is. ATKB beschikt over verschillende soorten onderwatercamera’s waaronder systemen die zonder daglicht werken.

Monitoring op maat
De medewerkers van ATKB hebben ruime ervaring met de inzet van onderwatercamera’s voor uiteenlopende onderzoeksdoeleinden. Wij kunnen op maat een onderzoek voor u uitvoeren. Hierbij gaat het niet enkel om de monitoring van passerende vis. De monitoring van andere diersoorten, bijvoorbeeld om het gebruik van ecopassages te onderzoeken, behoort ook tot de mogelijkheden. Naast onderzoeksdoeleinden zijn onderwaterbeelden bij uitstek geschikt voor educatie. Denk hierbij aan het online zichtbaar maken van het gebruik van uw vistrap. Hiermee brengt u de vis op een ludieke manier onder de aandacht. Als de locatie het toelaat, kan ATKB ook een livestream verzorgen.